вівторок, 10 жовтня 2023 р.

 

11 жовтня

Міжнародний день дівчат

11 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Головна мета свята – поширити у суспільстві інформацію про ті болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі – нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

Цей день є глобальною ініціативою, спрямованою на захист прав дівчаток та вирішення проблем, з якими вони стикаються в усьому світі. Цей день присвячений сприянню розширенню прав і можливостей дівчат та реалізації їхніх прав людини.

Для чого окремо виокремлюють день для дівчаток і чому немає міжнародного дня хлопчиків? Справа в тому, що неповнолітні дівчатка стикаються з більшою дискримінацією і насильством, а також з такими проблемами, як примусове заміжжя та рання вагітність. Це особливі проблеми, що пов’язані з гендерною нерівністю та дитячим віком. Водночас дівчатка-підлітки мають всі права на безпечне життя, здобуття освіти, здоров’я в період розвитку, під час дорослішання та перетворення в жінок. За ефективної підтримки дівчата мають змогу цілковито реалізувати свій потенціал та стати повноцінною частиною цього світу: люблячими матерями, хорошими працівниками, успішними підприємцями, досвідченими наставниками, головами домогосподарств і політичними лідерками.

Дівчата в усьому світі стикаються з багатогранними проблемами, серед яких обмежений доступ до якісної освіти, примусові шлюби, дитяча праця та гендерно зумовлене насильство. Пандемія COVID-19 загострила ці проблеми, поглибивши гендерний розрив у питаннях підключення та безпеки в Інтернеті. Дівчата продовжують стикатися з економічними та соціальними бар’єрами на шляху доступу до інтернету та пристроїв, що підкреслює необхідність цифрової інклюзії та грамотності. 1

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДІВЧАТОК?

Ідея запровадити День дівчат виникла в міжнародній некомерційній організації «План» (Plan International), що діє в усьому світу. Ініціатива проведення такого дня з’явилася в рамках просвітницької кампанії «Тому що я дівчинка», метою якої було поширити розуміння про особливе значення виховання дівчаток на всіх етапах їх розвитку: від перших років життя до досягнення ними 18-річчя. 

Учасники «Плану» в Канаді звернулися до уряду країни з проханням про підвищення обізнаності щодо цієї події на міжнародному рівні. У зв’язку з цим в 2011 році на Генеральній Асамблеї ООН від міністра Канади у справах жінок Рони Амброуз пролунала пропозиція щорічного святкування дня дівчаток та проголошення його міжнародним святом.

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Резолюцію 66/170 19 грудня 2011 року, в якій проголосила 11 жовтня Міжнародним днем дівчаток. Вже наступного року, 11 жовтня міжнародна спільнота вперше святкувала цей день. Цей день має вирішальне значення для привернення уваги до необхідності вирішення проблем, з якими стикаються дівчата, а також для сприяння розширенню прав і можливостей дівчат та реалізації їхніх прав людини. 2

«РАННІ ШЛЮБИ» – ОДНА З НАЙВАЖЛИВІШИХ ТЕМ ДНЯ

Щороку святкування Міжнародного дня дівчаток присвячується висвітленню окремої проблеми. В перший рік відзначення цього дня світова спільнота розглядала питання раннього заміжжя. Примус дівчаток-підлітків до шлюбу є порушенням права людини та руйнують життя дівчат не тільки на етапі їхнього розвитку, а впродовж усього наступного життя. ООН повідомляє, що зі всіх молодих жінок у віці до 24 років, 30% одружилися до досягнення ними 18 років. Найбільше від цієї проблеми потерпають дівчатка країн Африки, Азії, Латинської Америки. В країнах Західної та Східної Європи цей показник становить 11%.





Немає коментарів:

Дописати коментар