вівторок, 12 січня 2021 р.

 

12 січня - 145 років від дня народження американського письменника  Джека Лондона(1876 – 1916)

ДЖЕК ЛОНДОН - ЦІКАВІ ФАКТИ З БІОГРАФІЇ



Понад 200 романів, повістей, оповідань – і всі правдиві! Всі сповнені духом пригод, духом свободи, любов’ю до життя. Така творча спадщина Джека Лондона. І це все з його життя.

Улюбленого мільйонами письменника могло й не бути… У далекому 1875 році в американській пресі здійнявся гучний скандал: вагітна коханка відомого астролога Вільяма Чейні, Флора Веллман, намагалася застрелитись через те, що він наполягав на аборті. Проте її спроба виявилася невдалою і 12 січня 1876 року народився Джон Чейні, відомий світові як Джек Лондон.







Доки мати влаштовувала своє життя, маленького хлопчика доглядала Вірджинія Прентісс, колишня рабиня Флори, яка назавжди залишилась важливою людиною в житті Джека Лондона. Саме вона позичила 14-річному хлопцеві 300 доларів на придбання старої рибацької шхуни. До цього він вже встиг побувати продавцем газет, прибиральником в парку та робітником консервної фабрики. А з власною шхуною та ватагою таких самих підлітків став «устричним піратом» - ловив устриць і креветок та продавав ресторанам. За відважний характер його називали «королем піратів». У свої 14 він навіть мав дорослі стосунки – в нього була подруга, Меймі, «королева устричних піратів».







Пізніше була служба в рибацькому патрулі, що якраз полював на браконьєрів, а потів перше велике плавання - матросом промислової шхуни, яка полювала на котиків біля берегів Японії та у Беренговому морі. А потім знову джутова фабрика, робота прасувальником, кочегаром… Фактично, трудовий шлях Джека Лондона можна відслідкувати за його творами: «Оповідання рибацького патруля», «Морський вовк», «Тайфун у берегів Японії», «Мартін Іден», «Джон Ячмінне Зерно».







Намагався отримати освіту, самостійно підготувався й вступив до університету, але через брак коштів вимушений був його покинути. У 1897 році піддався «золотій лихоманці» та вирушив на Аляску. Золота не знайшов, але знайшов щось значно більше – розмаїття образів та сюжетів для своїх майбутніх творів, які й принесли йому всесвітню славу. За рік Джек Лондон повернувся додому й засів за письменництво – писав по 15 годин на день. «Жага життя», «Діти Морозу», «Смок Белью», «Біле ікло», «Донька Снігів»






Із славою прийшли й гроші – йому платили по 50 тисяч доларів за книжку, нереальні гроші за тих часів. Кажуть, що він був першим письменником, який заробив мільйон доларів власною творчістю. Та чи зробило це його щасливим?







Джек Лондон мав коротке, але яскраве й насичене життя, був авантюристом й хуліганом, мав слабкість до алкоголю, любив жінок. Взагалі вів розпусний спосіб життя. Про жінок казав, що ідеальна дружина має не заважати йому ходити «наліво» й народити йому сина. Одружений був двічі. Перший раз в 1900 році із Бессі Мадерн, нареченою свого загиблого приятеля, яка народила йому дві доньки, проте через нескінчені зради за кілька років спільного життя вони розлучились.







В 1905 році письменник одружився вдруге із 34-річною Чарміан Кіттередж. Чарміан захоплювалась боксом і фехтуванням, обожнювала подорожувати, самостійно заробляла на життя й віддавала перевагу вільним стосункам з чоловіками. Джек Лондон відчув у ній рідну душу, називав її «жінка-товариш».







Разом з Чарміан вони придбали ранчо в Каліфорнії, і всі свої гроші Лондон витрачав на розвиток сільського господарства. Ще з юності він захопився соціалістичними ідеями й тепер мріяв створити сільськогосподарську комуну. Він оселив в будинку своїх товаришів по соціалістичній партії, годував «бродячих філософів». Та невдовзі це ідеалістичне життя скінчилося. В 1911 році у Лондонів народилася донька, хвора і слабка, яка померла за декілька днів. Він був вбитий горем. А ще, страждав від того, що в нього так і не народився син. Стосунки з дружиною погіршилися, а шанувальниці прямо вішалися на шию. Друзі називали його «сексуальним анархістом». Спроби створити «ідеальну ферму» обернулися багатотисячними боргами. У 1913 згорів його щойно побудований будинок, кажуть підпалив хтось з його бродяг. А ще творча криза. Пияцтво. Проблеми із здоров’ям (нирки).







У листопаді 1916 у віці 41 рік Джек Лондон помер. Не розрахував дозу прописаного йому морфію. Найпоширенішою версією смерті письменника є самогубство.

Як не крути, а ніщо так не допоможе зрозуміти характер та світогляд письменника, як його твори. Читаємо ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар