четвер, 14 січня 2021 р.




 14 січня відзначаються і свято на честь архієпископа Василя Великого (свято Василя 2021), і свято Обрізання Господнього, і Старий Новий рік 2021. І свято Василя (як його називають в Україні - свято Василя та Маланки) об'єднує всі урочистості в одне.

Обрізання Господнє в ієрархії церковних свят стоїть вище, ніж День Василя 2021 (адже воно присвячене Христу, а свято Василя – "рядовому" святому) – але обидва вони є церковними святами. Тому у них загальні заборони: не сваритися цього дня, не промовляти лайливих слів, ставити духовне понад фізичні й матеріальні справи. Ще в цей день намагалися нічого не різати (це народна прикмета на Обрізання Господнє). Детальніше читайте в нашому матерілі Навіщо відзначають свято Обрізання Господнє: традиції та прикмети.

Ще ближче традиції свята Василя - до свята Старого Нового року. Святий Василій - покровитель землеробства. Саме звідси "ростуть вуха" у традиції посівати на Старий Новий рік. За традицією, посівають лише хлопці (дівчатам – дзуськи) і лише зерном (пшеницею, житом). При цьому весело співають посівалки.


Немає коментарів:

Дописати коментар