вівторок, 7 грудня 2021 р.

 

7 грудня : яке сьогодні свято, 

традиції, прикмети.

Всесвітній день української хустки щороку відзначається 7 грудня.  Це неофіційне свято, яке з'явилося в 2019 році, покликане об'єднати жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій.



День Катерини

Великомучениця Катерина народилася в багатій та знатній родині. Її батько був правителем Олександрії Єгипетської під час правління імператора Максиміна. Діва, що мала рідкісну природну красу і здобула блискучу освіту, яку тільки можна було отримати на той момент, заявила, що вийде заміж тільки за того, хто перевершить її у всьому – знатності, багатстві, мудрості та красі.Її мати, яка таємно сповідувала християнство, повела її до мудреця, щоб той дав пораду, як вчинити дівчині й де відшукати потрібну для неї пару. Однак той сказав, що перевершує її у всьому лише Господь. Тоді ж він розповів Катерині про християнство та охрестив її.

Згідно з церковними переказами, завдяки старанним молитвам Катерини вона удостоїлася побачити Пресвяту Богородицю з Немовлям. Уві сні дівчина отримала перстень, який Катерина вважала за обручку. Коли вона прокинулася, на її пальці світилося кільце – дар Небесного Нареченого.

Одружитися із дівчиною, вражений її красою, хотів імператор Максимін, який прибув на одне з язичницьких свят до Олександрії. Проте дівчина відповіла відмовою. Ба більше, вона заступилася за християн, яких Максимін наказав страчувати.

Імператор намагався змусити Катерину зректися своїх переконань, але вона була стійкою. Коли Максимін зрозумів, що не зможе зламати сильну християнську віру Катерини, він наказав стратити її.

Що можна, а що не можна робити 7 грудня

  • Цього дня намагалися одягнути щось синього кольору. Вважалося, що Катерина особливо шанувала саме цей колір в одязі;

  • Навантажувати себе фізичною працею вважалося поганою ідеєю. Під особливою забороною фізична праця була для вагітних. Тим варто утримуватися навіть від простої домашньої роботи, щоб пологи пройшли легко і вдало;

  • І хоча ввечері дівчата збиралися на посиденьки, їм заборонялося голосно співати, танцювати, а також їсти непісні страви;

  • Цього дня не можна було топити піч та запалювати камін. Старі люди вірили, що дим від них може розвіяти щасливу долю за вітром.

Немає коментарів:

Дописати коментар