четвер, 13 січня 2022 р.

 


Сьогодні в українців - Щедрий вечір і Старий Новий рік
Українці 13 січня святкують Щедрий вечір, або свято Меланки,

Святкування Щедрого вечора походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії Римлянки (Меланки, Маланки, Миланки). У народній традиції обидва свята об'єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.

У давні часи Маланки, Василя (14 січня) та Водохреща (19 січня) пов’язувались із новорічним циклом так званого Сонячного кола. Найважливішим з них було дайбозьке свято Щедрого Бога, яке пізніше почало називатись Маланки, або Щедрий вечір, і яким завершувалися Святі вечори.

В Україні не всюди однаково відзначали Щедрий вечір. Найпишніше його святкували на Лівобережжі та Гуцульщині. Натомість для північного Поділля така обрядовість характерна в переддень Водохреща. Якщо перед Різдвом готували Багату вечерю, то напередодні Нового року або Василя – Щедру.

Існувала величезна кількість обрядів і звичаїв на Меланки. На Гуцульщині перед вечерею влаштовували «свято печі». Напередодні її білили, прикрашали, «бо цілий рік вона робить службу, а на Василя іде у танок і віддається», а щоб їй «не тяжко було танцювати» - з неї все знімали, не спали на ній, а лише засипали овес «на коровай». Повечерявши, сусіди йшли один до одного миритися, «щоб Новий рік зустріти в мирі та злагоді». А хлопці, котрі нещодавно сваталися, але отримали гарбуза, вдруге засилали сватів.

Ввечері на Меланки дівчата-підлітки бігали щедрувати. До оселі не заходили, робили це переважно під вікнами. Найвідомішим театралізованим обрядом була «Маланка» – дійові особи перевтілювалися в Меланку, діда, бабу, цигана, циганку, лікаря, сільського старосту, жандарма, смерть тощо, обличчя приховували за масками й у супроводі музик ходили від хати до хати з новорічними побажаннями. А ще цей день вважався одним із найсприятливіших для ворожіння.

Крім того, українці сьогодні зустрічатимуть Новий рік за юліанським календарем, або Старий Новий рік. 

Традиції та обряди
 
Напередодні Старого Нового року готують щедру вечерю, щоб рік був щедрим (звідси назва Щедрий вечір).
 
Також у цей день люди перевдягаються в Маланку, діда, бабу, цигана та інших і ходять по домівках з новорічними побажаннями, тобто щедрують.
 
На Меланках українці щедрують // Фото: instagram.com/npv_mms/
 
 
Що не можна робити
 
  • Починати нові справи
  • Подавати до столу рибу й птицю
  • Позичати гроші
  • Виносити сміття
  • Перераховувати дрібні гроші, які є в гаманці

Немає коментарів:

Дописати коментар