вівторок, 11 квітня 2023 р.

 

ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ

 (до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів)




ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ

(до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів)





Кожен рік, 11-го квітня відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Саме, 11-го квітня 1945 року американські війська вторглися на територію найбільшого табору, який мав назву Бухенвальд. В'язні, які перебували в Бухенвальді підняли повстання, результатом якого стало ліквідування табору. Саме на території Німеччини діяло близько 14 тисяч таборів. Під час Другої світової війни в таборах перебувало 18 мільйонів чоловік, 5 мільйонів з них були громадяни Радянського Союзу. Щорічно, в Україні, під час проведення Міжнародного дня визволення в'язнів нацизму, проводиться низка заходів, в якій приймає участь Президент України. В цей день, Україна разом з усім світом, вклоняється людям, які пройшли тяжкий шлях через фашистські табори. В цей день, увесь світ віддає данину скорботній пам'яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах, розташованих на території України. Це концтабори – "Сирецький", "Бабин Яр" та "Дарницький", в яких загинуло понад 12 мільйонів людей 30-ти країн світу за роки війни.

  
До вашої уваги видання, які найбільше розкривають дану тему:



Рахлин Д. М. Рукопись [Текст] : [воспоминания отца] / Давид и Феликс Рахлины ; Харьков. правозащит. группа. - Харьков : Права людини, 2007. - 237, [32] с. : фот.

Эта книга написана в жанре если и не уникальном, то весьма редком: сын выполнил, насколько сумел, предсмертный замысел своего отца, восстановив по его рассказам и рукописи подробного плана основные события мемуарного повествования, которое бывший узник сталинского ГУЛага не успел написать из-за своей тяжёлой болезни и безвременной кончины.
Д. М. Рахлин (1902 – 1958) детство, юность, а частично и зрелые годы провёл в Харькове, служил в Красной Армии, преподавал в военных училищах и академиях, работал экономистом в проектных институтах. В 1950 году одновременно с женой Б. А. Маргулис был арестован, без суда приговорён (как и она) к 10 годам заключения в особом "исправительно –трудовом" лагере. В 1956 г. оба реабилитированы.
Их сын Ф. Д. Рахлин (р. 1931) по окончании педагогического института служил в Советской Армии, затем много лет работал в Харькове как журналист и педагог. С 1990 живёт в Израиле.



Франк А. Щоденник [Текст] : містить матеріал, що раніше не публікувався / Анна Франк ; пер. з нім. Михайла Тупайла. - Вид. 3-тє. - Київ : Сфера, 2009. - 282 с. : іл.

Последняя запись в дневнике датирована 1 августа 1944 года, через три дня гестапо арестовало всех, кто прятался в убежище. Сама Анна умерла в концлагере Берген-Бельзен. Её записи сохранились и были переданы её выжившему в Освенциме отцу Отто Франку (единственному из скрывавшихся в доме евреев, кто пережил войну), который в 1947 году составил сокращённый вариант для публикации. Отто Франк завещал оригинал дневника Амстердамскому государственному институту военной документации. Издание на русском языке под названием "Дневник Анны Франк" опубликовано в издательстве "Иностранная литература" в 1960 году в переводе Р. Райт-Ковалевой и с предисловием И. Эренбурга, который писал: "за шесть миллионов говорит один голос – не мудреца, не поэта – обыкновенной девочки… Дневник девочки превратился и в человеческий документ большой значимости, и в обвинительный акт".

Мальований П. Ф. Страдницька дорога додому [Текст] / П. Ф. Мальований, І. С. Подолинний. - Київ : Україна, 2002. - 128 с. : ілюстр., [7] с. Фотогр.

У книзі розповідається про невольницьку долю молодих людей, насильно вивезених у роки війни до Німеччини, де їх чекала рабська праця, муки пекла в концентраційних таборах Трейтього рейху. Розрахована на широке коло читачів.

Кузнєцов А. В. Бабин Яр [Текст] : роман-документ / Анатолій Кузнєцов. - Київ : Самміт-книга, 2009. - 351, [16] с. : фот. кольор.

Автор книги Анатолій Васильович Кузнєцов народився та виріс у Києві, на Куренівці, неподалік від великого яру, назва якого свого часу була відома тільки місцевим мешканцям: Бабин Яр. Перед війною це було місце дитячих забав. Більш ніж 2 роки воно було забороненою зоною, з дротом під високим струмом, з табором, на заслонах якого було написано, що по кожному, хто наблизиться, буде відкрито вогонь. Далі відразу, в один день, Бабин Яр став відомим усьому cвiтy.
Кожного дня тут розстрілювали євреїв, росіян, українців...
Про цю книгу краще за все сказати словами самого автора: "Я пишу так, начебто присягаюся за юридичне свідчення на найвищому чесному суді i відповідаю за кожне своє слово. У цій книзі оповіджено тільки правду – ТАК ЯК ЦЕ БУЛО".


Явожно [Текст] : спогади в'язнів пол. концентрац. табору / Об-ня українців "Закерзоння". - Перемишль ; Торонто ; Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2007. - 354 с. : фотогр. - (Бібліотека Закерзоння. Серія "Спогади" ; т. 1). - Укр., пол. - Бібліогр. в підряд. прим.

Польський концтабір Явожно був одним з найжорстокіших заходів проти українського населення, вжитих польською владою під час депортаційної акції "Вісла". У таборі каралися протягом майже двох років 3873 українці, запроторені без звинувачувальних актів або судових реченців. Серед в’язнів було понад 800 жінок і кілька десятків дітей віком до 14 років. Від тортур, голоду і виснажливої праці у таборі померло не менше ніж 160 в’язнів.
До книжки ввійшли 38 споминів колишніх в’язнів концтабору. Вони потрапили в табір з усіх земель Закерзоння-Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Бойківщини, Підляшшя. З їхніх споминів виринають усі страхіття, через які пройшли ці безвинні люди, кинуті польською післявоєнною владою за колючий дріт концтабору, який лише два роки перед тим був філією горезвісного табору смерти Аушвіц-Біркенау.


Павлівський Б. С. І терни, і тюрми [Текст]. Кн. 1 / Б. С. Павлівський. - Тернопіль : Лілея, 2005. - 190, [1] с. : фотогр.

Книга Бориса Павлівського "І терни, і тюрми" – це болюча сповідь старійшини української літератури про своє стражденне життя і невситиму жадобу до творення Слова, наповненого Божою сутністю.
Пройшовши крізь пекло Сибіру, він зберіг людську гідність і вірність християнській моралі в нелюдських умовах сталінського ГУЛАГу, засвідчивши справжній патріотизм.
Доля митця Бориса Павлівського – це доля всіх справжніх синів України. Книга насичена фактажем і глибокими філософськими роздумами про людське буття і особливу місію кожного, хто прийшов у цей світ з волі Господа. Сповідь письменника однаково цінна для науковців – дослідників злочинів сталінської системи, і для істориків, і для священно служителів, і для викладачів всіх рівнів освітніх закладів.А найперше – для тих, хто щиро вірить, що книга – джерело знаннь.


Пам'ять заради майбутнього [Текст] : з історії десятиріч. діяльн. Укр. спілки в'язнів-жертв нацизму та спогади / Укр. спілка в'язнів – жертв нацизму ; [ред., упоряд. О. Гаца, редкол.: М. Демідов [та ін.], відп. за вип. Н. Слєсарєва]. - 2-е вид., допов. - Київ : [б. в.], 2003. - 567 с. : ілюстр.

У цій книзі – страждання та біль, що навік залишилися в пораненій душі кожної людини, яка пройшла крізь пекло фашистського рабства. У ній спроби – зафіксувати в поетичній формі людські страждання, пережиті в часи панування ІІІ Рейху.
Автори цих поетичних творів – люди, які в молоді роки були позбавлені в неволі всього: дитинства, права навчатись, любити, відпочивати, займатись улюбленою справою, вільно обирати своє майбутнє.
У їхніх ліричних творах – пропущена через серце і пронизана глибоким смутком туга по матері, по рідній домівці, переживання про те, як тяжко було покидати рідну землю. Безрадісні молоді роки, проведені в неволі, тяжка виснажлива рабська праця, голод, холод, моральні та фізичні знущання.
Чимало віршів, заміщених у цій книзі, були написані в неволі та в тяжкі повоєнні роки.
Авторами деяких з них є діти колишніх невільників.
Не всі вірші досконалі з літературної точки зору, але їхня цінність в тому, що вони намагаються передати дуже тяжкий життєвий досвід та пов’язані з ним складні людські почуття.
У цій "В’язнярській Одисеї", по суті , засобами поетичного слова відтворені методи і масштаби поневолення гітлерівськими нацистами нашого народу.

Українські в'язні концтабору Маутгаузен. Свідчення тих, хто вижив [Текст] / Укр. ін-т нац. пам'яті [та ін.] ; [упоряд.: Л. С. Герасименко та ін.]. - Київ : Видавництво імені Олени Теліги, 2009. - 335 с. - Текст рос., укр. - Бібліогр. в підрядк. Прим.

У книжці представлені спогади, листи та усні історії наших співвітчизників. Які дають змогу пролити світло на особистий досвід перебування українських в’язнів в одному з нацистських концтаборів – Маутгаузені. У виданні використано фотографії, документи та листи з фондів Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI ст. [Текст] : іст. нариси : у 2 кн. Кн. 1 / [А. Айсфельд та ін.] ; редкол.: В. А. Смолій [та ін.] ; НАН України, Інститут історії України. - Київ : Наукова думка, 2011. - 731, [2] с. - Бібліогр. в кінці ст.

У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичного періоду історії України – періоду Другої світової війни.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з’ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.


Україна в полум'ї війни. 1941-1945 [Текст] / [П. П. Панченко, О. І. Уткін, В. І. Горєлов [та ін.] ; редкол.: П. П. Панченко (голова) та ін.]. - Київ : Україна, 2005. - 557, [1] с. : ілюстр. - Бібліогр. в кінці ст.

Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників.
На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядують найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.

Не відступлюся! [Текст] : До 100-річчя Оксани Яківни Мешко / [Харків. правозахис. група ; упоряд. : В. В. Овсієнко, О. Ф. Сергієнко]. - Харків : Права людини, 2005. - 343 с. : іл.

Доля родини цієї жінки з Полтавщини – показова як приклад нищення українства окупаційною радянською владою. Ця жінка вчинила подиву гідній спротив цілій імперії зла спочатку з мусу самозахисту, а потім вийшла в організатори цілеспрямованої боротьби за права людини і права народу, відомої в нашій історії як Гельсінський рух. Пройшовши концтабори й заслання (1947-1956, 1980-1985), вона стала однією з найсвітліших особистостей і найвидатніших діячок українського національно – визвольного руху XX століття, який увінчався проголошенням незалежності. Книжка містить спогади, листи, інтервю, документи. Вона підготовлена за програмою Харковської правозахистної групи в серії публікацій меморіального характеру – автобіографічних розповідей колишніх політ вязнів та учасників руху опору тоталітарному режимові.

Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі [Текст] / Віктор Франкл ; [пер. з англ. О. Замойської]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 159, [1] с. - Бібліогр. в підрядк. прим.

Три роки ув’язнення в концентраційних таборах Дахау і Освенцимі, голод, приниження, нелюдська жорстокість та страждання – не кожен зміг вижити в таких умовах, а написати про свій досвід життєстверджуючий твір наважився лише Віктор Франкл, австрійський психолог і філософ, засновник логотерапії.
"Людина у пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі" розійшлась накладом в 10 мільйонів екземплярів і переведена на 24 мови світу. Книга складається з двох частин: власне ув’язнення, опис життя в концтаборі та роз’яснення, спостереження та виведення нового психіатричного методу – логотерапії і введення поняття проактивності. Згідно його теорій між подіями, які випали на долю людини, і її ставлення до них лежить свободна воля. Інакше кажучи, ми самі вибираємо, як відноситись до свого життя і оточуючого світу. Сучасна психіатрія й досі спирається на тези, виведені Франклом, і визнає величезний внесок в пошук сенсу і мотивацію людського існування.


Губка І. М. Дорогою боротьби ("Сіроманці" – курінь окремого призначення) [Текст]. [Ч. VIII] / Іван Губка. - Львів : Афіша, 2011. - 563, [8] с. : ілюстр. - Бібліогр.: с. 561.

Книжка дослідника історії визвольних змагань Івана Губки "Дорогою боротьби" про життя командира куреня "Сіроманці" Федора Карпенка.
Автор пов’язує цю людину з одним із відомих командирів партизанського загону Ковпака, котрий у 1943 р. перейшов на сторону УПА і узяв собі псевдо "Яструб". Життєвий шлях Яструба гідний сценарію захоплюючого історично-пригодницького фільму. Ходили лише легенди про його перебування ніби-то десь у Чехословаччині і загибель в бою у Карпатах.
Зрозуміло, що совєцька пропаганда мусила всіляко приховувати такі речі. Проте виглядає на то, що Дмитро й Федір Карпенко – одна й та ж людина, і дійсно був отим командиром роти розвідки ковпаківського партизанського загону.


У роки неволі [Текст] : листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування у неволі у роки Другої світ. війни : зб. док. і матеріалів / Департамент інформ. діяльн. та комунікацій з громадкістю Черніг. облдержадмін., [Держ. арх. Черніг. обл.] ; упоряд. : Н. Лобанова, І. Рябчук, Р. Воробей [відп. ред., авт. передм.]. - Чернігів : Десна Поліграф, 2016. - 463 с. : фот., табл.

У збірнику відтворюються події Другої світової війни через трагічні долі тих, хто з різних обставин потрапив на рабські роботи в німецькій неволі. Збірник документів розрахований на істориків, краєзнавців, викладачів, студентів, учнів та усіх, хто цікавиться історією Другої світової війни та Чернігівщини.


Немає коментарів:

Дописати коментар