середу, 26 квітня 2023 р.

 




26 квітня у світі відзначаються Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу, День пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф. 26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС - первісток атомної енергетики України - стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. 

В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, у навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх Україною та низкою країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів. Майже 8,4 мільйона людей зазнали впливу радіації, сотні тисяч з них були евакуйовані із забруднених територій. Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією та найбільшою екологічною катастрофою 20 століття, а й уроком всьому людству, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, не визнає кордонів. На жаль, її відгомони будуть звучати ще довго й позначаться не на одному поколінні людей. 

У зв’язку із повномасштабною агресією росії проти України світ опинився під новою ядерною загрозою. Окупанти п’ять тижнів  перебували на Чорнобильській АЕС, а ЗМІ інформували про локальні пожежі в Чорнобильській зоні, загасити які Україна не могла через окупантів. До того ж,  станція залишалася без електрики, яка необхідна, зокрема, для охолодження відпрацьованого палива. 

Над Чорнобильською АЕС 2 квітня знову підняли український прапор.  

Пропоную переглянути виставку-нагадування про цю подію за посиланням:

 

https://view.genial.ly/6448de64111536001460fa8f/dossier-copy-basic-dossier


Немає коментарів:

Дописати коментар