четвер, 16 листопада 2023 р.



 Міжнародний день, присвячений толерантності


16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. Декларація принципів терпимості проголошує, що всі люди за своєю природою різні, але рівні у своїх достоїнствах і правах. Згідно з документом, толерантність означає повагу, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур світу, форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності. На державному рівні терпимість вимагає справедливого та неупередженого законодавства, дотримання правопорядку та судово-процесуальних і адміністративних норм. Терпимість також вимагає надання кожній людині можливостей для економічного і соціального розвитку без будь-якої дискримінації. У боротьбі з нетерпимістю закони необхідні, але в окремих випадках недостатні.

Толерантність – це повага до людської індивідуальності, визнання основоположних прав і свобод людини та громадянина, прийняття та правильне розуміння різноманіття культур та форм самовираження.

Принципи рівності та недискримінації закріплені в міжнародному та національному законодавстві, згідно з якими всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах.

Найефективнішим засобом запобігання нетерпимості є, згідно з декларацією, виховання, що розпочинається з навчання людей тому, в чому полягають їхні загальні права і свободи, щоб забезпечити здійснення цих прав, та із заохочення прагнення до захисту прав інших.

У 1996 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала державам-членам щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день, присвячений терпимості.

https://youtu.be/ElkmNcbh3gs

Немає коментарів:

Дописати коментар