понеділок, 22 січня 2024 р.

 



105 років тому, 22 січня 1919 року, на Софійському майдані у Києві відбулося проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.


Цей день став епохальною історичною подією, основоположною віхою українського державотворення та увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої праці заради майбутнього як на полі бою, так і в тилу. Коли ми, з різних регіонів країни, разом працюємо, боремося з окупантами, створюємо знакове та важливе, адже у нас спільна ціль: незалежна та соборна Україна.


День Соборності України – офіційне національне свято, що відзначається на честь Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в 1919 році. Також роком раніше було проголошено незалежність УНР. Відзначається щороку 22 січня на офіційному рівні, проте цей день не є вихідним.

Понад 100 років назад, а саме 22 січня 1919 року дві українські республіки – УНР та ЗУНР стали однією державою. В наші дні це свято має величезне значення для кожного громадянина України.

В 1999 році Указом Президента України було запроваджене свято, яке назвали Днем Соборності України. День Соборності має величезне історичне та політичне значення в розбудові нашої держави.

Акт злуки демонструє бажання українців до об’єднання з метою розбудови суверенної держави. Возз’єднання України підсилило мрії українського народу до створення незалежної України, хоча вони втілилися через десятиліття – в 1991 році.


Наша єдність – наша зброя!




Немає коментарів:

Дописати коментар