пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

Яке сьогодні свято, 26 листопада


  •  Всесвітній день інформації (World Information Day) відзначається з 1994 року з ініціативи Міжнародної академії інформатизації МАІ на честь проведеного у 1992 році першого Міжнародного форуму інформатизації. 
  • Чорна п'ятниця (Black Friday) – це перша п'ятниця після Дня подяки в Америці, в яку проводиться традиційний різдвяний сезон розпродажу по всьому світу. 
  • День без покупок (Buy Nothing Day) – організований як альтернатива Чорній п'ятниці цього ж дня, коли багато людей відмовляються від покупок з метою нагадати суспільству про те, що надмірне споживання небезпечне. 
  • Міжнародний день шевця – професійне свято майстрів і ремісників, зайнятих у виробництві та ремонті взуття. 
  • Всеукраїнський день логіста – в останню п'ятницю листопада проводиться професійне свято фахівців у галузі планування, реалізації і контролю переміщення та зберігання товарів від пункту відправлення до кінцевого споживача.

Чорна п'ятниця

Чорна п'ятниця (англ. Black Friday) — всесвітній день розпродажів, що розпочався зі США. Припадає на п'ятницю після Дня подяки у США. З неї починається традиційний різдвяний сезон розпродажів. Оскільки День подяки припадає на четвертий четвер листопада, «Чорна п'ятниця» випадає в проміжок часу з 23 по 29 листопада.

2021 року цей день припадає на 26 листопада.

Чорна п'ятниця не є офіційним святом, але багато працівників у цей день беруть вихідний, за винятком співробітників роздрібної торгівлі, оскільки цього дня потік покупців істотно зростає.

У Чорну п'ятницю зазвичай магазини відкриваються дуже рано — о 5 ранку, а деякі великі торговельні мережі опівночі. Першим покупцям пропонують серйозні знижки — це робиться для того, щоб залучити якомога більше покупців.

Згідно з найранішими згадками (принаймні 1961 рік) назва «Чорна п'ятниця» (щодо наступного дня після Дня подяки в сенсі покупок) виникла у Філадельфії й спочатку вживалася здебільшого на Східному узбережжі США, як метафора страшних заторів транспорту і пішоходів, що траплялися після Дня подяки. Крамниці швидко зрозуміли потенційну прибутковість цього дня і відмовилися від негативної асоціації з його назвою.[1] Через двадцять років, коли фраза стала більш поширеною, вона набула іншого пояснення: це день, коли торговці починають отримувати прибуток, таким чином переходячи з «червоного» в «чорне» (з мінусу в плюс).

В Україні

В Україні «Чорна п'ятниця» проводиться з 2013 року.

Розміри знижок на різні групи товарів:

  • одяг і взуття — 25-50 % (неходові маленькі й великі розміри, а також старі колекції — 60-90 %);
  • побутова техніка, електроніка та товари для дому — 5-20 %.

Більшість розпродажів в Україні влаштовують інтернет-магазини. Згідно з дослідженням від Black Friday Global, в якому взяли участь 12 000 осіб із 55 країн світу, більше 30 % українців готові «полювати» за знижками в 2018 році та саме в Україні від Чорної п'ятниці можна отримати одну з найбільших вигод у світі: перше місце у цьому рейтингу посідає США — 68 %, друге — Україна з 66 %, а замикає трійку лідерів Канада — теж 66 %.[16][17]

Зазвичай розпродаж продовжується на вихідних. Натомість наступний понеділок іноді називають «кіберпонеділком», коли розпродаж продовжується в інтернет-магазинах.


Немає коментарів:

Дописати коментар