вівторок, 14 квітня 2020 р.

Незабаром українці святкуватимуть Великдень 2020, який припадає на 19 квітня. Останній тиждень перед святом, що розпочинається відразу після Вербної неділі з понеділка, 13 квітня, - це Страсний тиждень. 






Про історію свята
У Православній Церкві цей тиждень носить назву Страсного, бо в цей час Церква згадує Страсті Христові. У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа, всі дні Страсного тижня звуться "Великими". Християни в ці дні дотримуються найсуворішого посту, не танцюють, не співають, багато моляться та готуться до Пасхи. 
Що потрібно робити протягом Страсного тижня
У Великий понеділок, 13 квітня, віряни розпочинають велике прибирання в своїх будинках, готують оселю до свята.
У Великий вівторок, 14 квітня, за традицією, жінки перуть білизну, чистять килими та готують святкове вбрання до Великодня. 
У Велику середу, 15 квітня, приводять до ладу присадибні ділянки, завершують хатні роботи, готують тісто для пасок і фарбу для крашанок. 
У Чистий четвер, 16 квітня, традиційно очищають своє тіло, готуються до свята, випікають паски та фарбують яйця. 
Велика п’ятниця, 17 квітня, - це день великої скорботи за розіп’ятим на Хресті Ісусом, який своєю смертю викупив людські гріхи. У цей день люди намагаються вести себе стримано, у народі кажуть: "Хто в Страсну п'ятницю сміється, той весь рік плакатиме".
У Велику суботу, 18 квітня, господині клопочуть на кухні, а чоловіки готують великодні кошики на вечірню службу.

Закінчується Страсний тиждень одним із найбільших церковних свят у неділю, 19 квітня, - Пасхою, тоді, після служби у церкві, християни вітають один одного з визначною подією та святкують. 

Немає коментарів:

Дописати коментар