четвер, 21 вересня 2023 р.

 



21 вересня, День миру в Україні 

та Міжнародний день миру.

Історію нашої цивілізації цілком можна назвати історією воєн – лише в минулому столітті людству довелося пережити дві світові війни, а локальні збройні сутички в різних місцях планети виникають постійно. На думку ООН, для припинення військових конфліктів у світі недостатньо урядових політичних угод – стійкий мир має базуватися на моральній та інтелектуальній солідарності людства. Саме цю ідею покладено в основу Міжнародного дня миру, який відзначається щороку 21 вересня і має на меті пропагувати мирні ініціативи та послаблювати військову напругу. 21 вересня національний День миру святкує й Україна – останнім часом це питання для нас є особливо актуальним. 

Цікаво, що заснування Міжнародного дня миру не було пов’язане з жодною конкретною війною. Ідея цього свята належала двом країнам – Великобританії та Коста-Ріці, яка має особливу історію – з 1948 року там немає власної регулярної армії. Тож за ініціативою цих держав Генасамблея ООН в 1981 році проголосила день відкриття своєї сесії, тобто третій вівторок вересня, Міжнародним днем миру.

 Вперше свято відзначили у вересні 1982-го, а в 2001 році Генасамблея ООН мала розпочатися 11 вересня, в день сумнозвісних терактів у США. Тодішній генеральний секретар організації Кофі Аннан виступив із заявою, яка назавжди змінила характер Міжнародного дня миру – його було оголошено днем глобального припинення вогню та насилля. ООН закликала всі конфліктуючі сторони на планеті до 24-годинного перемир’я, аби подарувати надію людям, які змушені жити під пострілами, і продемонструвати, що досягти миру можливо. 

В лютому наступного року на підтримку рішення Генасамблеї ООН український президент підписав указ про встановлення в нашій країні Дня миру. Згідно з ним, відзначати це свято належить 21 вересня кожного року, в Міжнародний день миру. 

Немає коментарів:

Дописати коментар