середа, 6 вересня 2023 р.

 6 вересня – Всесвітній день читання книги 


Свято започатковано з метою спонукати всіх більше читати, сприяти формуванню культури читання.

Читання знижує стрес на 68 відсотків. Читаючи всього 20 хвилин на день, ви зможете прочитати за рік 3 600 сторінок. Це 12 книг по 300 сторінок кожна.

Читання – це найшвидший спосіб поповнення словникового запасу. Кожна книга має значення. У світі відомо близько 130 мільйонів виданих книг (за даними Бібліотеки Конгресу США).

Учені зараховують до перших книг месопотамські глиняні таблички з клинописом, на яких стародавні мудреці наносили важливі відомості. Кожна така міцна пластина укладалась у спеціальний ящик для зберігання – перший відомий в історії вид палітурки, вік якого датується більше 5000 років.

Найменша книга (1'1мм) – казка «Старий король Коул», надрукована на папері щільністю 22 г/м2  тиражем 85 екземплярів у березні 1985 р. видавництвом «Гленіффер прес», Шотландія. Сторінки книги можна перегортати тільки за допомогою голки й дуже обережно.

Найбільшою книгою у світі за обсягом уважають роман Жуля Ромена «Люди доброї волі» (близько 2 млн слів), надрукований у 27 томах, який автор писав протягом 14 років.

Найдорожчою книгою є «Кодекс Лестера», куплений Біллом Гейтсом за 30,8 млн доларів. Ця книга складається із 72 сторінок і містить наукові ідеї та малюнки великого Леонардо да Вінчі. Трохи менше коштує Біблія Гуттенберга – 25 млн доларів.

Найбільшу кількість видань має Біблія. За приблизними підрахунками, у світі продано 3 900 000 000 її копій.

Тож запрошуємо завітати до бібліотеки навчального закладу для читання книг.

Немає коментарів:

Дописати коментар